Почела сезона амброзије: Кула у ЦРВЕНОЈ ЗОНИ!

Обавештење о термину извођења третмана сузбијања ларви комараца
18. avgusta 2020.
За нама је занимљив фудбалски викенд
24. avgusta 2020.

Почела сезона амброзије: Кула у ЦРВЕНОЈ ЗОНИ!

Амброзија почиње агресивно да цвета средином августа и алергени се не смирују до средине деветог месеца. Самим тим, ова два месеца представљају прави пакао за оне који пате од поленских алергија. Појаћан свраб и сузење очију, кашаљ, кијање и отежано дисање представљају тегобе које изазива алергија на амброзију.

Појачана концентрација полена у нашој општини траје од прошле недеље и како каже Агенција за заштиту животне средине тај тренд ће се наставити до 10. септембра.

Концентрација амброзије у нашој општини је 400 поленових зрна по метру кубном и тиме општина Кула спада у црвену зону, зону у којој је концентрација амброзије у пуном замаху.

Зелена зона обухвата она места у којима је концентрација амброзије до 30 поленових зрна по метру кубном, жута од 30 до 100, а црвена преко 100 поленових зрна по метру кубном.

На територији општине Кула амброзија се сваке године сузбија на пољским путевима, отресиштима пољских путева и пружним прелазима. Укупна површина на којој су се до сада спроводиле мере за сузбијање амброзије је 84.000 м2.

С обзиром да је велики број људи алергичан на ову биљку која проузрокује велике здравствене тешкоће, у борбу против амброзије у општини Кула морају учествовати и грађани.

Овим путем апелујемо на сва домаћинства која на свом поседу примете биљку амброзије, да спроводе мере уништавања и тиме спрече њено даље ширење.

За оне који су алергични на амброзију спас би могао бити бег у зоне где су мање концентрације полена. Такође, осетљиве особе треба да знају да се не препоручује проветравање просторија и ширење веша напољу. Препоручује се ношење наоцара за сунце како би се очи заштитиле од полена, као и пресвлачење после сваке шетње и прање косе сваку ноћ. Посебно се наглашава да не треба дирати очи и нос.